متن گفتگوی دکتر حسنکربلایی حاجی اوغلی با خبرنگار روزنامه پیام آذربایجان به شرح ذیل است:
* لطفا خودتان را معرفی کنید.
- بنده حسن کربلایی حاجیاوغلی متولد بهمن ماه سال 1345 هستم. اصالتاً آذری و تبریزی هستم که به این اصالتم مباهات کرده و افتخار میکنم.
هر چند متولد تهران هستم ولی هیچگاه از سرزمین آبا و اجدادیام دور نبودهام. تقریباً در این 53 سال عمری که سپری کردهام تابستانی نبوده است که در تبریز حضور نداشته باشم. تقریباً در همه تابستانها و یا ایام تعطیلات نوروز و یا به مناسبتهای مختلف به همراه والدین و همین طور خانوادهام به تبریز سفر کردهام.
و ...
* آقای دکتر شنیدهایم شما منتسب به خانواده شهدا هستید ...
- خدا روح همه شهدای ما از شهدای انقلاب اسلامی گرفته تا شهدای ایام دفاع مقدس و شهدای حافظ امنیت و شهدای مظلوم مدافع حرم را قرین رحمت الهی خویش قرار دهد که ما هر چه داریم به خاطر جانفشانی و ایثار آن فرشتگان زمینی است.
بله اخوی بنده به نام محمدرضا در فروردین ماه سال 62 در عملیات والفجر در فکه به درجه رفیع شهادت نائل شد. پیکر آن شهید بزرگوار قریب به 12 سال مفقود بود تا اینکه در تفحصهای صورت گرفته پیکری که چند قطعه استخوانی بیش نبود به همراه پلاک شناساییاش پیدا شد و به آغوش میهن بازگشت. پیکر آن شهید وارسته هم اینک در بهشت حضرت زهرا (س) تهران مدفون است.
* آیا در میان خاندان شما، کس دیگری هم به درجه رفیع شهادت نائل شده است؟
- بله. یکی از پسرخالههای من به نام رضا دستفروش رنجبر هم توفیق نوشیدن شهد شیرین شهادت را داشته است. آن نوجوان نجیب و آسمانی هم در عملیات خیبر در جزیره مجنون به شهادت رسید و هم اینک پیکر غرق به خونش در گلزار شهدای وادی رحمت آرمیده است.
* آقای دکتر گویا عزم کردهاید که از تبریز نامزد انتخابات مجلس شورای اسلامی شوید! چرا از تبریز چرا از جای دیگر نامزد نشدید؛ مثلاً تهران؟
- تبریز زادگاه من است و به شکل طبیعی نسبت به تبریز و دیگر شهرهای تابعه آن علاقهمندم. از طرفی حس میکنم نسبت به زادگاه و مردم دیار آذربایجان مدیونم و باید دین خود را ادا کنم. هر جایی نام تبریز و آذربایجان را میشنوم؛ ناخودآگاه حس احترام و دغدغهمندی در من غلیان میکند.
مگر میشود آدم اهل جایی باشد که محل زندگی بزرگانی چون ستارخان و باقرخان و حضرات آیات علامه طباطبایی، جعفری و امینی و بزرگان شعر و شاعری چون مرحوم شهریار و پروین اعتصامی و ... و همینطور سرزمین پدری رهبری معظم انقلاب باشد و به خود نبالد!
* آیا از طرف حزب خاصی نامزد میشوید؟
- مهم این است که همه عضو حزبالله باشیم. عضویت در حزب و ائتلاف خوب است اما کدام حزب و کدام ائتلاف! هر تشکلی که نسبت به مردم دغدغه مند باشد شایسته احترام است و من هم اگر قسمت شود از ناحیه اصولگرایی و اصولگرایان وارد صحنه میشوم. اگر هم این اتفاق نیفتد حتماً از لیست انتخاباتی مورد تایید جامعه اصولگرایی حمایت خواهم کرد.
من انقلابی هستم و خود را پایبند جریان انقلابی در کشور میدانم و متعهد به آن هستم. انقلابیگری و راهحلهای انقلابی را تنها راه نجات کشور از تجاوزات آمریکا و اروپا میدانم.
مدیریت جهادی تنها راهی است که ما را به سر منزل مقصود میرساند. متاسفانه در دو سه انتخابات اخیر به دلیل واگرایی بین برخی نیروهای اصولگرا جریان انقلاب توفیق زیادی برای راهیابی به نهادهای انتخابی نداشتند در حالی که جمع جبری آرای آنها در برخی حوزهها بیش از جریان غربگرا بوده است.
امیدوارم با وحدت و همگرایی در جبهه انقلاب بتوانیم مردم را از حضور نیروهای اصولگرا در مجلس راضی کنیم.
* چه نیازی را احساس کردید و چرا خواهان ورود به عرصه انتخابات و میدان قوه مقننه شدید؟
- ما همه در خانهای بزرگ به نام ایران ساکن هستیم. انسان عاقل در جایی قرار میگیرد که فکر میکند آن عرصه مهم است و استفاده درست از آن میتواند به اصلاح و آبادانی بیشتر و حصول آرمانها منجر شود.
مجلس وظیفه قانونگذاری دارد و اعمال نظارت! قانون خوب با اجرای خوب، دارای برکت است و اعمال نظارت دقیق از بروز فساد و قانونگریزی جلوگیری میکند. خُب اینها اختیارات و ویژگیهای کوچکی نیست. تصور من این است که باید از بستر مجلس و اختیارات و وظایف آن نهایت بهره را گرفت!
ما باید یک مجلس مسئله حل کن داشته باشیم تا بتواند در تراز عصاره فضائل ملت عمل کند و در راس امور باقی بماند.
مجلس باید به کمک دولت، یک زندگی شرافتمندانه را برای هر ایرانی مهیا کند و آرامش پایداری را در حوزه اقتصاد و رفع نیازهای معیشتی مردم پدید آورد.
مجلس باید گامهای عملی برای استقلال و آزادی و اجرای عدالت در جامعه بردارد. فکر میکنم برای تحقق این اهداف و آرمانهای مقدس میتوانم مفید باشم. لذا اگر توفیق پیدا کنم و مورد لطف مردم شریف و ولایتمدار قرار بگیرم حتماً برای رسیدن به این اهداف در مجلس تلاش خواهم کرد.
البته اگر به مجلس هم راه پیدا نکنم یا در فهرست اصولگرایان نباشم همین وظایف را در کمک به آنها که مورد قبول مردم واقع شدهاند حتماً انجام خواهم داد. به هر حال کسی که به مجلس راه پیدا میکند نماینده همه ملت است و باید دیدگاههای ملت به ویژه انقلابیون را نمایندگی کند.
* یعنی الان ما بهره نمیگیریم؟
- قطعاً بهره میبریم امّا آیا واقعاً در زمینه قوانین اولویتدار یا اعمال نظارت دقیق، قوی هستیم. طبعا؛ خیر!
* اگر قسمت شد و به مجلس راه پیدا کردید، اصلیترین دغدغه شما در چه زمینه و کدام قانون خواهد بود؟
- اصل ماجرا این است که ما باید یک مجلس انقلابی، قوی و کارآمد داشته باشیم. به نظر من بیش از 90 درصد مشکلات جامعه به این خاطر است که یک مجلس پاکدست و انقلابی و مقتدر نداریم. مخصوصاً مجلس این دوره! دورههای قبلی هم خوب و بد بود، همه جا هستند ولی این دوره از حد فراتر رفت. چند نماینده به خاطر مفاسد اقتصادی دستگیر شدند. چند نماینده به علت مفاسد اخلاقی در محاکم قضایی دارای پرونده هستند. عمدتاً برخی از اهل بهارستان، اعضای هیئت مدیره شرکتهای مختلف دولتی و غیردولتی هستند. و ... وقتی چنین شرایطی در مجلس حاکم شد نمایندگان فقط به فکر خود و همفکرانشان هستند. افرادی که باید به آنها فکر کنند و نمیکنند ملت هستند.
اصلیترین دغدغه مردم معیشت آنهاست. ما باید در مجلس راهی برای رفع مشکلات مردم پیدا کنیم. ما باید ارزش پول ملی را تثبیت کنیم تا مردم احساس نکنند هر سال درصد زیادی از ارزش پول آنها از دست میرود.
مجلس باید در اتاق جنگ اقتصادی با آمریکا حضور فعال داشته باشد و سهم خود را در این جنگ ادا کند. مجلس باید دنبال اجرای مصوبات خود در ابلاغ سیاستهای اقتصاد مقاومتی که رهبری معظم ابلاغ فرمودند باشد. دغدغه اصلی من در مجلس حتماً مبارزه با فساد است. شفافیت حرف اصلی را در اقتصاد مقاومتی و رفع دغدغههای مردم میزند.
من حتماً در مجلس موضوع پاکدستی مسئولان و جلوگیری از پرداخت حقوقهای نجومی را دنبال خواهم کرد. مجلس باید با ریلگذاری درست، دولت را در مسیر اجرای قانون اساسی به ویژه در حوزه اقتصادی هدایت کند.
* در حال حاضر معضل اصلی مردم معیشت است. همگی خواهان حل این موضوع هستند، نظرتان در این خصوص چیست؟
- ببینید زیرساختهای تولید باید در کشور برای یک جهش اقتصادی شکل بگیرد. قانون برنامه 5 ساله ششم، قوانین بالادستی و پاییندستی آن باید اجرا شود تا تامین معیشت مردم که در این قوانین احصاء شده است عملیاتی گردد. دولت معمولاً انحراف در اجرای برنامه و بودجه دارد. باید دولت را برگرداند به ریل احترام به قانون. باید دیوان محاسبات را فعال کرد تا با قانونگریزی مسئولان در اجرای بودجه برخورد کند.
* فکر میکنید چند درصد مردم در انتخابات مجلس شرکت میکنند؟
- من اول از خدا میخواهم، واجدین شرایط رای دادن، به طور صددرصدی در پای صندوقهای رای حضور پیدا کنند. هر چقدر انتخاباتها پرشور برگزار شود در درجه اوّل مشروعیت و مقبولیت نظام را تایید میکند. این آرزوی قلبی من است و از خدا میخواهم این اتفاق بیفتد. ضمناً اصل حضور، مورد تاکید است. ولی باید تلاش کنیم که مشارکت بالا رود به هر طریقی که میشود. با اقنای افکار عمومی، صحبت و پیشقدم شدن خودمان. مردم به هر کس که میخواهند رای بدهند. هر چند اصل انتخاب فرد اصلح هم مورد تاکید است. مردم فهیم و فرهیختهمان باید مثل همیشه حضوری آگاهانه در پای صندوقهای رای داشته باشند تا بتوانند با انتخاب فرد اصلح زمینه شکلگیری مجلسی در تراز انقلاب و نظام مقدس جمهوری اسلامی را فراهم آورند.
البته نظرسنجیها نشان میدهد پس از غائله بنزین و بد عمل کردن مسئولان امر، در مردم نوعی قهر با صندوق دیده میشود. امّا شهادت سردار سرفراز سپهبد حاج قاسم سلیمانی و دیگر یاران شهیدش و تکریم و تعظیم ملت در جریان تشییع پیکر شهیدان این ظرفیت وجود دارد که مردم از زاویه دیگر به مسئله انتخابات نگاه کنند.
این نگاه این است که میزان آراء و حضور مردم در پای صندوقهای رای مقوم مشروعیت مردمی نظام و اقتدار و امنیت ملی است. امروز مردم ما به طور جدی پنجه در پنجه آمریکا انداختهاند. اگر بخواهند انتقام خون شهید سلیمانی را بگیرند یکی از راههایش این است که با حضور در پای صندوقهای رای به دشمن نشان دهند پای انقلاب ایستادهاند و علیرغم دلخوری از برخی مسئولان اجازه نمیدهند آمریکا و اذناب داخلی آنها امنیت ملّی را مخدوش کنند. قطعاً مردم کاری نمیکنند که دشمن خوشحال شود لذا با حضور آگاهانه و پرشور و نشاط خود در پای صندوقهای رای عزت کشور و عظمت ایران و امنیت خودشان را تضمین خواهند کرد.
* در بُعد فرهنگی چه خواهید کرد؟
- ببینید یک سری مصوبات قانونی، شورای عالی انقلاب فرهنگی دارد که اگر دولت آنها را خوب اجرا کند و مجلس هم پشتیبانی کند تحول بزرگی در فرهنگ کشور و حوزههای فرهنگی اتفاق خواهد افتاد. یکی از آنها قانون حجاب و عفاف است که دولت با بیمهری وظایف ذاتی خود را در اجرای این قانون به فراموشی سپرده است.
رهبری معظم انقلاب یک زمانی فرمودند؛ شورای انقلاب فرهنگی قرارگاه خط مقدم مقابله با تهاجم فرهنگی است. ایشان همچنین فرمودند؛ مجلس باید از مصوبات این شورا الهام بگیرد.
خُب با این وصف، مجلس باید اجرای نقشه مهندسی فرهنگی را که شورای انقلاب تصویب کرده پیگیری کند. سند تحول بنیادین آموزش و پرورش را به عنوان اصلیترین خواسته خود در نظام آموزشی کشور از مسئولان آموزش و پرورش مطالبه کند. سیاستهای جمعیتی را پیگیری کند. سند مربوط به امور نخبگان را که چند جلسه در شورا روی آن بحث شده است دنبال کند. برای عملیاتی کردن این مباحث وقت بگذارد. من حتماً این دسته از قوانین را در مجلس پیگیری میکنم.
* برای جوانان چه اندیشهای در سر دارید؟
- مجلس باید مردمی باشد و خود را نوکر ملت به ویژه جوانان که حق بزرگی به گردن مسئولان دارند، بداند. این کشور به دست جوانان ساخته شده است. دفاع مقدس با حضور جوانان به قلههای پیروزی دست یافته است. با همین جوانان ما شر داعش پلید و جنایتکار را از سر کشور کوتاه و از حرم ائمه معصومین (ع) دفاع کردیم.
برخی متاسفانه «جوانفریبی» میکنند. باید نیازهای اساسی جوانان احصاء شود و متناسب با آن، قوانین آسان و قابل اجرا به تصویب برسد و پشت آن هم نظارت کنیم تا اجرا شود. مسئله بیکاری واقعاً یک معضل برای جوانان است. با افزایش تولید ملّی میتوان برای تک تک جوانان کشور، شغل شرافتمندانه مهیا کرد. با جلوگیری از واردات بیرویه سطح قابل قبولی از اشتغال را در کشور میتوان برای جوانان تضمین کرد.
برخی، از احساسات پاک جوانان استفاده ابزاری میکنند و موقع انتخابات جوانگرا میشوند. همینها به جوانها اعتماد ندارند و حاضر نیستند کار را به جوانان بسپارند. جوانان «تهدید» نیستند بلکه «فرصت» هستند. فرصتی که میتوان کشور را به جهشهای بزرگ سیاسی و فرهنگی و اقتصادی نائل گرداند. هر جوان ایرانی یک استعداد برای پیشرفت کشور است.
* یکی از وظایف مجلس نظارت است. در این باره چه نظری دارید؟
- ادوار پیشین مجلس کم و زیاد به امر نظارت اهتمام جدی نداشتند. بنده به سهم خودم، نظارت را دقیق پیگیری خواهم کرد و در این باره کوتاه نخواهم آمد. من ماهانه به مردم زادگاهم کارهای انجام دادهام را گزارش خواهم کرد.
یکی از مهمترین دستگاههای نظارتی که اختیار آن در دست نمایندگان است دیوان محاسبات است. دیوان محاسبات یک نهاد قوی و کارآمد نظارتی است که وظیفه اصلی آن پاسداری از بیتالمال است. دیوان در این سالها آن طور که باید و شاید فعال نبوده است. مجلس میتواند آن را فعال کند و جلوی فساد دستگاههای اداری را بگیرد و اجازه ندهد حقوقهای نجومی پرداخت شود.
نماینده مجلس باید به قانونی که تصویب شده یا تصویب خواهد کرد در اجرا نظارت کند اگر این امر مهم را فراموش کند، مجلس بیخاصیت میشود.
مجلس با تحقیق و تفحص، نهادهای اجرایی را فعال و آنها را از رفتن به سمت انحراف نجات میدهد. مجلس اصلیترین جا برای پژواک سخن و حرف ملت است. نمایندگان ملت باید نشان دهند که فریاد مردم را نمایندگی میکنند. این فریاد باید خود را در تدوین و تصویب «قوانین خوب» و «نظارت خوبتر» نشان دهد.
* ممنون که در این گفتگو شرکت کردید. برایتان آرزوی توفیق دارم.
- من هم از شما سپاسگزارم.
گفتگو از بهرام توفیقی